ODTÜ'de kablosuz bilgisayar ağı var mı, nasıl faydalanabilirim?

ODTÜ'de Kablosuz Ağın Tarihçesi

Orta Doğu Teknik Üniversitesi 802.11 standardındaki kablosuz ağların Türkiye'de Üniversiteler arasında ilk uygulayıcısı olmuştur. 2000 yılında kurulan ve noktadan noktaya kipte çalışan bu ilk ağ, 802.11b standardındadır ve bu ağ konvansiyonel yöntemlerle kablolanarak bağlantısı sağlanamayan bölümlerin/birimlerin kampüs omurga bağlantısını sağlamak için kullanılmıştır. Bu yöntemle 4 bölüm/birimin ağ bağlantısı sağlanmıştır.

Acil durumlarda bağlantı sağlamak üzere de bir set kablosuz ağ ekipmanı BİDB binasında bulundurulmuş ve bu set bağlantısı beklenmedik şekilde kesilen bölümlerin, bağlantısı normal yollardan sağlanana kadar ağ bağlantısını geçici olarak sağlamak amacı ile kullanılmıştır.

2003 senesinde, mobil kullanıcıların ağ bağlantılarını sağlamak amacı ile Merkez Mühendislik binası tepesinde ilk çalışma grubu kipinde çalışan kablosuz ağ servisi hizmet vermeye başlamıştır.

ODTÜ 'de Kablosuz Ağın Bugünü

2005 yılında kablosuz ağ istemcilerin sayısındaki artış ile birlikte, ODTÜ yerel alan ağında varolan çalışma grubu kipinde çalışan kablosuz ağ servisi hemen hemen her bölümü ve idari birimi kapsayacak şekilde genişletilmiştir. Her bölümde ya da birimde mobil kullanıcıların yoğun olduğu bölgeler ve noktalar belirlenerek 802.11g kablosuz erişim cihazları yerleştirilmiş ve kapsama alanları yaratılmıştır. Şu anda bütün bölümlere ek olarak yurtların bir kısmı, Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanlığı ve Kültür ve Kongre Merkezi'nin tüm salonları ve misafirhaneler 802.11g kablosuz ağ kapsamı altındadır. Kablosuz ağ erişim noktalarının haritasına buradan ulaşabilirsiniz.

Kablosuz ağa erişmek isteyen kullanıcılarımızın, öncelikle ng2k kablosuz ağına bağlanmaları, daha sonrasında internet tarayıcılarından https://netlogin.metu.edu.tr web adresine giderek merkezi ODTÜ kullanıcı adı ve şifreleri ile giriş yapmaları gerekmektedir.

Şu anda her erişim noktasında en az bir SSID yayını bulunmaktadır (ng2k - network grubu 2000 senesi kısaltması anlamındadır). Bu SSID yayını herhangi bir şifreleme ile çalışmamaktadır. Ayrıca bazı erişim cihazlarında RADIUS tabanlı 802.1x kimlik doğrulama ile çalışan ve EDUROAM ağının bir parçası olan ikinci bir SSID yayını (eduroam) daha bulunmaktadır. Bu SSID yayını Kütüphane, Kültür ve Kongre Merkezi, Bilgi İşlem Merkezi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ve Aysel Sabunu Yaşam Merkezi'nde devrededir. Kurumlar arası kablosuz ağ dolaşımı sağlayan EDUROAM hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için eduroam sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Kablosuz ağa bağlanmak için arayüzü olmayan kullanıcılar, Kütüphane ve Kültür ve Kongre Merkezi'nden harici kablosuz ağ kartlarından ödünç alabilirler. Bu kartlar daha önceden kimlik doğrulama sistemine tanıtıldığı için netregister'a tanıtılmaları gerekmemektedir.

ODTÜ'de ziyaretçi olarak bulunan kullanıcılar misafirhane ve Kültür ve Kongre Merkezi'nde MAC adreslerini geçici olarak kayıt ettirerek kablosuz ağdan yararlanabilirler.